ATENȚIONARE CĂLĂTORIE GRECIA

Update 27 Iulie 2020

Stimați turiști,

Vă informăm că începând din 28 Iulie 2020 autoritățile elene impun obligatoriu prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maximum 72 ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei și pentru pasagerii care sosesc pe cale aeriană și terestră pe aeroporturile din Grecia, cu zboruri dinspre România și Bulgaria.

Vă menționăm că inițial testul nu era obligatoriu pentru pasagerii sosiți pe cale aeriană.

Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie prezentate în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Prezentarea, la frontierele aeriene, a unui certificat care să ateste rezultatul negativ al testului COVID-19 nu exclude procedura testării aleatorii și nici completarea formularului electronic PLF/Passenger Locator Form și prezentarea codului QR.

În mod special, pasagerii care sosesc cu zboruri în data de 28 iulie sau 29 iulie și care nu au avut timp să facă testul înainte de plecare vor fi testați la sosire pe aeroporturile din Grecia.

MAE precizează că toate condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate.

15 Iulie 2020

Vă informăm că potrivit informațiilor comunicate în mod public de către autoritățile elene, prin intermediul site-ului https://travel.gov.gr, începând cu ziua de miercuri, 15 iulie 2020, ora 06.00, toți cetățenii străini care intră în Republica Elenă pe cale rutieră prin punctul de trecere al frontierei Kulata-Promachonas în scop turistic sunt obligați să prezinte un test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19 efectuat cu maximum 72 de ore înainte de momentul intrării pe teritoriul Greciei. Testele trebuie efectuate în laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie să fie emise în limba engleză și să conțină numele și prenumele persoanei testate, precum și seria și numărul cărții de identitate sau ale pașaportului persoanei respective.

Autoritățile elene subliniază că falsificarea acestor certificate este pedepsită conform legii elene.

Prezentarea acestui test nu exclude obligația de completare a formularului electronic PLF (Passenger Locator Form) cu 24 de ore anterior momentului intrării pe teritoriul Greciei și nici posibilitatea testării aleatorii la intrarea pe teritoriul Republicii Elene.

Începând cu data de 9 iulie 2020 completarea obligatorie a formularului electronic (Passenger Locator Form) de către persoanele care intră pe teritoriul Republicii Elene (pe cale aeriană, rutieră sau maritimă) trebuie făcută cu cel puțin 24 de ore înainte de sosirea în Republica Elenă. Nerespectarea obligației de a completa acest formular este sancționată cu o amendă de 500 de euro, potrivit legislației elene în vigoare.

Pentru a evita timpii suplimentari de așteptare la frontieră este obligatorie completarea formularului disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr, cu cel puțin 24 ore anterior deplasării și obținerea în timp util a codului de confirmare a înregistrării care va trebui prezentat la frontieră, în format digital sau tipărit.

Autoritățile elene au luat decizia reducerii intervalului minim de realizare a acestei proceduri pentru a facilita călătoriile neprevăzute.

După completare, solicitanții vor primi pe adresa de e-mail utilizată la completarea formularului un cod unic de confirmare a înregistrării, care trebuie prezentat autorităților de frontieră (în format electronic sau tipărit), în momentul intrării pe teritoriul elen.

Măsura se aplică atât la punctul de frontieră terestre Kulata-Promachonas, cât și în aeroporturi și în porturi, până la data de 31 august a.c.

Rămân obligatorii măsurile generale de prevenție (purtarea măștii, dezinfectarea mâinilor) și de distanțare socială. Pot fi efectuate teste aleatorii pentru depistarea infecției cu Covid-19. Procedura aplicabilă turiștilor care sunt testați pentru infecția cu COVID-19 la intrarea pe teritoriul Republicii Elene a fost modificată. Astfel, după efectuarea testării, persoanele în cauză își vor continua călătoria către destinația finală în așteptarea rezultatului, care este comunicat în 24 de ore. Autoritățile elene recomandă ca până la comunicarea rezultatului persoanele testate să păstreze distanțarea socială, să respecte recomandările adoptate la nivel local și să își monitorizeze starea de sănătate pentru identificarea unor eventuale simptome specifice infecției cu COVID-19.

Persoana testată este contactată telefonic doar în situația în care rezultatul testului este pozitiv, fiind apoi plasată în carantină cu suportarea cheltuielilor aferente de către statul elen. Refuzul efectuării testării se sancționează cu amendă în cuantum de 500 euro. De asemenea, în cazul în care o persoană este testată pozitiv și supusă unor măsuri specifice de izolare și nu respectă aceste dispoziții, este sancționată cu amendă de până la 5000 de euro.

MĂSURI LUATE DE CĂTRE AUTORITĂȚILE ELENE PE PLAN INTERN

Facilitățile modulare și unitățile sanitare de pe insule vor funcționa neîntrerupt, personalul medical fiind sprijinit de ONG-uri și voluntari antrenați pentru oferirea de prim ajutor persoanelor infectate cu COVID-19.

Instrucțiuni utile pentru completarea formularului PLF

Accesați link-ul https://travel.gov.gr/#/ si dați click pe START HERE.

Se va deschide o nouă pagină în care ești rugat să confirmi că ai citit protocolul sosirii în Grecia și că datele sunt corecte și adevărate.

Dați clic pe amândouă, după ce bineînțeles ați citit protocolul de sosire.

Before you begin

Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 1

Completați informații despre mijlocul de transport:

Transportation Type
Please select how you will be travelling/ In funcție de mijlocul de transport bifați:
Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 2
Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 3
Personal information/ Datele personale
Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 4

If in the previous 14 days you have stayed in a country (not transit) other than your permanent address, declare below the name of country/ Țara vizitată anterior - se completează numai dacă în ultimele 14 zile s-a stat la o altă adresă și intr-o altă țară, alta față de adresa permanentă

Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 5

Please enter the temporary address you will be residing for up to the next 14 days after your arrival in Greece/ Vă rugăm să introduceți adresa temporară unde veți locui în Grecia

Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 6

Emergency Contact Information/ Informații de contact în caz de urgență

Someone who can reach you during your trip in Greece/ Cineva care poate lua contact cu Dumneavoastră pe timpul șederii în Grecia
Click apoi pe “CONTINUE”
Pasul 7:
Situația 1: în care doriți să adăugați membrii de familie
Travel Companions – Family (Only include age if younger than 18 years)/ Datele persoanelor minore (sub 18 ani) care va însoțesc în călătorie (dacă există)
Click Add family member/ Adaugați membrii de familie și completați
Situația 2: în care doriți să adăugați alte persoane care nu sunt membri de familie și nu au același domiciliu
Add a non family travel companion
Pasul 8
Click pe butonul “SUBMIT” și veți primi pe email confirmarea că ați completat formularul.
Codul QR se va trimite ulterior pe email de către autoritățile grecești.

Notă referitoare la formularul PLF

În urma înregistrării formularului, pe baza acestui cod QR se decide în mod aleatoriu dacă se va efectua un test rapid de COVID 19. Testul este efectuat gratuit pentru cei ce intra pe cale aeriană sau maritimă.

Persoanele testate pot merge la hotelul rezervat, sunt rugate însă să stea în hotelul rezervat pentru autoizolare până când rezultatele testului au fost evaluate (în maximum 24 de ore).

Aceștia pot folosi desigur toate facilitățile hotelului rezervat. Vizitele la mall-uri, baruri, restaurante etc. în afara hotelului nu sunt însă posibile pentru persoanele testate, în primele 24 de ore de la sosire.

Prin aceasta măsură, guvernul din Grecia dorește să sporească siguranța turiștilor și să evite posibile lanțuri de infectare.

Cu privire la întreaga problematică legată de situația pe care o numim generic Atenționare călătorie GRECIA, vă recomandăm să consultați in permanentă sursa oficială reprezentată de site-ul Ministerului Afaceri de Externe al României, atât pentru țara de destinație, cât și pentru eventualele țări de tranzit.

Declinare a responsabilității: Aceste Informații sunt furnizate doar în scop informativ.