Cunoscuta si sub denumirea de "Salba de smaralde a Ecuatorului", Indonezia este o tara superba, cu un veritabil potential turistic, atat natural,cat si cultural. Din punct de vedere natural, pe langa minunatele plaje foarte cautate de turistii din intreaga lume, fauna si flora tarii sunt spectaculoase. Insulele de smarald ale Arhipelagului Indonezian au fost timp de secole un magnet pentru diversi calatori: negustori indieni si chinezi, colonisti europeni, aventurieri, companii miniere, turisti, cu totii atrasi de brizele cu miros de santal si mirodenii, stilul Balinez, plaje spectaculoase, munti si vulcani.
Cunoscuta si sub denumirea de "Salba de smaralde a Ecuatorului", Indonezia este o tara superba, cu un veritabil potential turistic, atat natural,cat si cultural. Din punct de vedere natural, pe langa minunatele plaje foarte cautate de turistii din intreaga lume, fauna si flora tarii sunt spectaculoase. Insulele de smarald ale Arhipelagului Indonezian au fost timp de secole un magnet pentru diversi calatori: negustori indieni si chinezi, colonisti europeni, aventurieri, companii miniere, turisti, cu totii atrasi de brizele cu miros de santal si mirodenii, stilul Balinez, plaje spectaculoase, munti si vulcani.
Printre cele mai caracteristice exemple ale faunei indoneziene se numara Dragonul de Komodo (Varanus komodoensis), o creatura preistorica desemnata drept specia nationala indoneziana, pestele rosu Siluk/Arwana (Scleropage formossus) - un animal fascinant si soimul Elang Jawa (Spizaetus bartelsi) - specie rara (in primejdie). In Indonezia se intalnesc de asemenea din belsug plante tropicale, inclusiv renumita Rafflesia arnoldi, cea mai mare floare din lume si Amorphophallus tatinum, cea mai mare inflorescenta a genului.
In Indonezia se gasesc 32 de rezervatii naturale, unde accesul este permis doar cu acordul autoritatilor, insa se organizeaza excursii speciale in aceste rezervatii, de catre agentii locali de turism. Parcul National Gunung Lorentz este cel mai mare din Asia de Sud-Est, cu o suprafata de 25 000 kmp. Parcul National de pe insula Komodo este cunoscut pentru "dragonii" Komodo - cea mai mare reptila din lume (3 m lungime). Parcul National Ujung Kulon este cel care adaposteste Vulcanul Krakatau, situat la vest de Java. De asemenea, in acest parc sunt protejate si cele 60 de exemplare de rinocer javarez, aproape disparut. Unele parcuri nationale, precum Kepulauan Seribu dispun de un fascinant habitat marin, foarte apreciat de catre scufundatori. Parcurile Nationale Tanjung Puting din sudul insulei Kalimatan (zona Camp Leakey) si Gunung Leuser din nordul Sumatrei (zona Bukit Lawang) au ca obiective, printre altele, protejarea urangutanilor. Parcul National Gunung Bromo - o zona larga acoperita cu nisip vulcanic fin care se intinde la picioarele Vulcanului Bromo - activ - inalt de 2329 m; Irian Jaya - o zona cu munți inalti si paduri tropicale dese;
Diversitatea culturala este aproape la fel de mare ca si cea naturala. Cel mai cunoscut obiectiv turistic al Indoneziei este complexul Borobudur din Java, cel mai mare templu budist din lume, situat la 42 de km nord-vest de provincia Javaneza, Yogyakarta. A fost considerat ca fiind locul de origine a lui Buddha Sakyamuni, salasul sau atunci cand se afla in pantecele mamei sale. A fost construit intre anii 750 si 850 in forma de piramida cu baza patrata de 118 m lungime, acoperind o suprafata de 2 500 kmp, intentia constructorilor templului fiind de a exprima esenta cosmica si atotputernicie lui Buddha. Monumentul se afla pe lista Patrimoniului Mondial UNESCO inca din anul 1991.
Un alt templu important din Java este Prambanan, considerat cel mai frumos centru hindus din lume si cel mai mare centru hindus din Indonezia, construit in secolul al IX-lea, dedicat lui Trimurti, o extinctie a lui Brahma, Vishnu si Shiva (unitatea creatoare hindusa). Se afla de asemenea in cadrul Patrimoniului Mondial UNESCO. Complexul include un total de8 temple principalesi 224 de temple mai mici.
Templul Pura Besakih, Bali - cel mai important lacas sfant din Bali, fiecare credincios din religia hindu-dharma detinand aici un complex individual sau racle si altare.
Indonezia este cea mai mare tara-arhipelag din lume, cuprinzand peste 17 500 de insule (din care 6.000 nelocuite), precum si o extinsa suprfata de apa, fapt ce a determinat si denumirea ei populata de Tanah Air Kita ("Pamantul si apa noastra"). Zone extinse din Indonezia fac parte din arhipelagul malaezian, care se intinde intre Oceanul Indian si Oceanul Pacific. Zona este foarte dinamica si in prezent, datorita activitatii placilor tectonice.
Este a parta cea mai populata tara a lumii, cu o populatie de peste 234 milioane de locuitori. Indonezia are aproximativ 300 de grupuri etnice fiecare cu diferentele sale culturale dezvoltate de-a lungul secolelor. Arta indoneziana reflecta istoria regiunilor, religia si influentele grupurilor etnice ale arhipelagului. Arta si cultura indoneziana poate fi impartita in trei mari categorii. Prima ar fi artasi cultura insulelor Sumatra, Kalimantan, Sulawesi, Nusa Tenggara, Malukusi Irian Jaya. Sculpturile, picturile, ceramica, etc. sunt unice, de exemplu, statuetele din Nias si Sumatra, reprezentative prin legendele pe care le ascund, semnificand puterea zeilor. A doua este arta insulelor Java si Bali care au puternice influente budiste si hinduse. Tehnicile si stilul cu care a fost construit templul de la Borobudur si poemele indinene ca Mahabharata si Ramayana, care stau la baza pieselor de teatru Wayang, sunt reprezentative in cultura indoneziana. A treia ar fi puternica influenta islamica ce a modificat unele traditii deja existente. Este un stil mai rigid si se bazeaza mai mult pe reprezentarea omului si a animalelor in arta, dar din aceasta cauza arta si cultura indoneziana au avut de castigat, devenind mai rafinate.
Indonezia are o cultura foarte diversificata. In Bali si Java sunt cele mai frumoase obiceiuri si legende, aici gasindu-se si cele mai originale si mai frumoase obiecte de artizanat din Indonezia. In celelalte regiuni veti intalni dansuri si muzica specifica, cunoscute in intreaga lume. Batikul si Gamelanul, Silat (un stil unic de arte martiale provenit din arhipelag), teatrul Wayang, dansurile Ramayana si obiceiurile funerare din Bali, toate fac parte din minunata cultura indoneziana. Dansul specific indonezian, incluzand si baletul (sau dansul dramatic), este foarte diferit de celelalte stiluri de dans, mai ales prin miscarea delicata si gratioasa a corpului si a mainilor cu care au atras atentia lumii întregi. Teatrul (de papusi) Javanez Wayang isi are originile in poemele epice indiene Ramayanasi Mahabharata si este "inima" teatrului indonezian de peste 1000 de ani. Arta sculpturii se gaseste pe tot intinsul arhipelagului, fiecare provincie avand stilul propriu, iar diversitatea si formele sofisticate ale sculptorilor sunt cu adevarat remarcabile. Foarte multe sculpturi au semnificatii spirituale, casele din Batak sunt protejate de catre singa, un cap de leu cornut sculptat in lemn,in timp ce casele din Toraja sunt "pazite" de catre bizonii care reprezinta prosperitatea, la fel cum sunt si serpii sau cainii mitologici din Dayak (Kalimantan). Sculpturile si statuile in insulelele indoneziene semnifica o expresie importanta a spiritelor. Cele mai interesante sculpturi mitologice din Indonezia sunt in Asmat, in sud-vestul Irian Jaya. Scuturi, barci, sulite, tobe si obiectele de zi cu zi sunt sculptate aici, dar cele mai distinctive sunt pari sculptati in lemn cu o aripa deschisa in varful acestora, reprezintand puterea si fertilitatea. Sculptura are de asemenea si o functie decorativa. In Kalimantan se sculpteaza carucioare pentru copii, iar in Timor, se gasesc cele mai frumoase usi sculptate. In Bali veti intalni cele mai frumoase sculpturi din Indonezia, precum usile templelor si statuile, panouri sculptate, considerate sacre in cosmologia balineza.
Localizare: Indonezia se situeaza la granita dintre Oceanul Indian si Oceanul Pacific la nord-vest de Australia, in trecut avand chiar forma unei punti care lega Asia de Australia. Coordonatele sale geografice sunt: intre 6°08'5"; latitudine nordica si 11°15' latitudine sudica si intre 94°15' si 141°05' longiturdine estica, ocupand aproape o optime din circumferinta pamantului, pe o lungime de 5 100 km in linia Ecuatorului.
Suprafata: 1 191 440 kmp.
Numar de locuitori: 234,7 milioane
Densitate: 122 loc/ kmp
Referinte geografice: Indonezia este o tara speciala, fermecatoare, care imbina peisaje unice, 10% din suprafata tatala a tari fiind protejata de rezervatii naturale. Detinand 17 508 insule, Indonezia este cel mai mare arhipelag din lume. Relieful este variat, de la varfuri de peste 5000 m pana la plaje intinse, rauri si lacuri, care sunt adapostul unei faune si vegetatii variate si luxuriante.In zona de vest apartinand Indoneziei din Provincia papua se gaseste cel mai inalt munte al tarii, vulcanul Jaya, cu o inaltime de 5030 m. La vest de Papua sunt cele aproximativ 1000 de insule Moluce - "Insulele Mirodeniilor".
Structura pe medii: 49% urban si 51% rural.
Clima si sezonul propice: Indonezia este caracterizata de o clima tropicala musonica (in zonele periferice), cu 2 sezoane, unul ploios si unul secetos, fara anotimpuri si de o clima ecuatoriala in partea centrala, unde umiditatea este foarte ridicata. Intre lunile noiembrie si martie, musonul nordic sufla dinspre China si Ocenul Pacific, iar intre lunile mai si septembrie, musonul sudic sufla dinspre Oceanul Indian si Australia. Zonele de vest si de nord sunt mai umede cu o mai mare cantitate de ploaie, in timp ce in estul si sudul tarii precipitatiile sunt mai putine. De obicei ploile sunt abundente (150-500 cm) pe tot parcursul anului, iar furtunile sunt insotite frecvent de trasnete. In Indonezia temperaturile sunt ridicate, temperatura medie anuala fiind de 27°C. Medan si Jakarta au temperaturi de 26°C sau 27°C, dar in munti este mult mai frig. Cele mai secetoase regiuni sunt in sud-est. Perioada optima de vizitare difera in functie de insula la care facem referire. De exemplu, pentru Sumatra, Java si Bali (cele mai importante insule), perioada optima de vizitare este din mai pana in octombrie.
Capitala: Jakarta - cel mai populat si cel mai important centru industrial si comercial al Indoneziei.
Orase importante: Medan, Pelambang, Jambi, Serang, Jakarta, Bandung, Bogor, Garut, Semarang, Surabaya, Solo, Denpasar, Mataram, Kupang, Watampone, Ujung Padang, parepare, Samarinda, Balikpapan, Banjarmasin, Martapura.
Fus orar: CET + 6 pana la + 8 ore
Moneda oficiala: 1 rupie (Rp.) = 100 sen. Se recomanda detinerea de cecuri de calatorie in dolari. Cartile e credit sunt acceptate in principal in Jakarta.
Limba oficiala: indoneziana bahasa. Pe langa aceasta, in Indonezia, regional, se mai vorbesc si javaneza, chineza si engleza,
Religie: musulmana, hundusa, budista, crestina.
Fii diferit! Sărbătorește trecerea dintre ani într-o croazieră, între două continente, direct pe pârtia de schi sau cu o petrecere autentic grecească. Te provocăm la experiențe unice și inedite așa cum trebuie să fie mereu momentele pentru o mare sărbătoare. Alege să petreci un Revelion altfel cu vacanțele de marcă Revelion by CMB TRAVEL!
Un moment de răsfăț, o escapadă romantică, un prilej fabulos pentru relaxare, toate înseamnă o stare de bine. Este atracția depărtării și mirajul exotismului de pe malul marilor oceane ale lumii. Găsește-ți starea de bine cu vacanțele de marcă Sejur Exotic by CMB TRAVEL!
20 de ani de experienta si expertiza in serviciile de vacanta personalizate.
Newsletter saptamanal!